Per una ciutat de les persones amb les persones (La Noguera 3)

Resposta a l’article de la regidora Fabiana Palmero publicat el 5 de juny

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, la regidora d’Urbanisme de Vic, Fabiana Palmero, va publicar un escrit posant de manifest la importància de fer les ciutats a mida de les persones. La nostra sorpresa va ser majúscula al llegir que compartia pràcticament la totalitat de la nostra manera d’entendre la ciutat, basada en un model “inclusiu i saludable”.

Jane Jacobs, a qui la regidora fa esment des del principi, va aconseguir aturar macro projectes urbanístics a Nova York, promoguts tant per institucions públiques com privades. En la nostra lluita en contra de la construcció de pisos a la Plaça de la Noguera, Jacobs ens és una figura referent perquè va demostrar que l’organització veïnal pot aconseguir canviar les coses, encara que els interlocutors tinguin grans interessos econòmics i més recursos per aconseguir els seus objectius.

El POUM de Vic es va aprovar i, fins i tot, ha guanyat premis com a exemple de model de ciutat saludable. Però com a veïnes del barri del Remei aquest reconeixement no té cap valor quan, en un dels barris més densament poblats de la ciutat, no es lluita per mantenir el principal espai de relació comunitària com és la Plaça de la Noguera en la seva totalitat. No entenem de quina salut es parla ni a on es té en compte a les persones quan es permet l’especulació immobiliària en un espai ple de vida. Jacobs era partidària de no tocar aquells espais a on ja hi ha diversitat d’usos i funcions, perquè són els llocs a on es produeixen major nombre de relacions socials. En canvi, aconseguir més vitalitat en un espai mort i apagat és molt difícil.

L’activista americana també deia que per pensar la ciutat i percebre la seva vida la millor manera era caminar per les seves voreres. Aquesta idea era revolucionària en l’època que ella ho plantejava, als anys 60 (no fa 100 anys com diu la regidora Palmero). A nosaltres ens sembla que el model de ciutat que es promou des de l’ajuntament té més a veure amb les pràctiques d’urbanisme preventiu, que intenten abolir els pocs espais de relació que encara queden a l’espai públic, amb l’excusa d’aturar possibles conflictes de veïnatge. Un exemple seria la retirada de bancs que van fer de la Plaça Francesc Macià. Potser algú els hauria d’explicar que les relacions volen dir això, conflicte i negociació constants. Aquesta pràctica urbana té com a objectiu evitar les relacions socials i des del nostre punt de vista queda molt lluny de les aportacions que Jacobs va fer per a una ciutat viva.

Promoure la salut a la ciutat passa per ser capaces de parlar-nos i d’escoltar-nos en qualsevol moment i sota qualsevol circumstància, activant respostes de millora per a les necessitats de totes. Això implica fer polítiques, plans i programes dinàmics que es puguin modificar quan sigui necessari i que no es converteixin en “llei”, perquè ja sabem què passa quan una cosa no es pot canviar: que esdevé injusta. I passa també per activar mecanismes de participació real i escoltar la veu de la ciutadania. Estem d’acord amb la idea de que la ciutat ha d’estar pensada per a les persones que hi viuen (per a qui si no?!) però per a nosaltres és cabdal que siguin aquestes les protagonistes de la presa de decisions, i no agents puntuals de processos de “falsa participació”. 

Fent nostra una frase de la regidora, la Plaça de la Noguera és un “ecosistema complex i fràgil que cal protegir i preservar”.  No n’hi ha prou amb bones paraules i propaganda, fan falta accions que demostrin què vol dir una ciutat inclusiva i saludable. De moment, amb els fets només hi veiem un model de ciutat capitalista que, com diu Manuel Delgado, és un aparador i només serveix als interessos d’uns pocs. Esperem que ben aviat les paraules compartides per Palmero puguin fer-se realitat a la ciutat de Vic. De moment, són només això, paraules.

Remei Reviu

Publicado por remeireviu

Moviment veïnal del barri del Remei que lluita pels drets dels seus habitants. Exigim espais públics dignes i de qualitat. No ens toqueu les NOUS!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s