La música sona al carrer, sense permís! (La Noguera 4)

Durant els actes del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) s’han organitzat altres activitats de petit format que no formaven part del programa oficial. Aquestes activitats estaven pensades per fer-se des del més absolut respecte a les mesures sanitàries de prevenció en la propagació de la covid-19. Una d’aquestes activitats es va organitzar des de Remei Reviu, moviment veïnal que lluita per conservar un dels espais més importants de socialització al barri del Remei: la Plaça de la Noguera. L’activitat consistia en una performance i una xerrada sobre urbanisme a l’aire lliure, sempre respectant la distància de seguretat.

L’organització d’activitats alternatives al MMVV sempre ha suposat una manera de fer arribar la cultura a tothom, garantint-ne l’accés i trencant amb un model d’oci consumista. Alhora, els actes no oficials han aportat una mirada alternativa a la cultura hegemònica. Al Remei, a més, si no és a través d’aquestes alternatives, sempre ha resultat molt difícil que arribi qualsevol espectacle cultural perquè des de l’ajuntament mai se’ns té en compte en els actes de ciutat. Per això, apostant pel dret a la cultura, volíem que a la Plaça de la Noguera hi hagués activitat també aquest cap de setmana de música a Vic.

Des de l’ajuntament, en una deriva autoritària sense precedents, se’ns ha perseguit i amenaçat per evitar que féssim aquests dos actes de petit format, senzills i segurs que vam anunciar que faríem a través de xarxes socials. Es tractava d’uns actes, com hem dit, que buscaven anar més enllà de la cultura hegemònica, aportant una mirada crítica, en aquest cas sobre un urbanisme que posi al centre la vida de les persones. Perquè nosaltres sí que defensem un model de “ciutat inclusiva i saludable” tot i que, des de l’ajuntament, en vulguin fer una marca comercial. Les que caminem pels nostres carrers i fem ús de les places i parcs de Vic fa temps que veiem que aquesta marca que tant defensen des del govern són només paraules.

Finalment, no hem pogut portar a terme les jornades “Urbanisme per la vida”, tal com havíem organitzat des de Remei Reviu. L’ajuntament ens ho ha prohibit al·legant a restriccions derivades de la Covid-19. Ens resulta difícil entendre perquè no es poden fer activitats de petit format i, en canvi, s’han pogut realitzar concerts amb gran afluència de públic. A nosaltres ens sembla que aquesta utilització política de la situació Covid-19 és un intent maldestre per silenciar la dissidència política i social a la ciutat. Com a persones responsables, tant individualment com col·lectivament, som les primeres a voler seguir les mesures de seguretat sanitàries però també som les primeres a reivindicar que s’han de poder garantir drets humans fonamentals com el d’expressió, el de reunió i el de manifestació. La llibertat és un bé social que cal preservar amb totes les nostres forces perquè si ens la prenen, perdrem quelcom més que la salut. Seguirem fent sonar la música al carrer, aquest cop sense permís, perquè com diu el poeta Jordi Vidal: “La cultura si no és lliure, ni és sana ni és segura!”. 

Remei Reviu

Publicado por remeireviu

Moviment veïnal del barri del Remei que lluita pels drets dels seus habitants. Exigim espais públics dignes i de qualitat. No ens toqueu les NOUS!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s